1. Műemlékek, műemlékké nyilvánításra érdemes értékek, múzeumok, múzeum jellegű épületek:

Országos védettségű műemlékek:

Images: halasztany.gifHalász-tanya (népi) - 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta tanya. Halász mesterséget folytató helybeli ember kunyhója a Kondor-tó partján.

 

 

 

Images: kunpusztai_templom.gifKunpusztai református templom (eklektikus) - 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta tanya, hrsz.: 073/3. Országos védettségű templom, 1901-ben épült Kerekegyháza külterületén Kunpusztán. Közadakozásból és Baksai Sándor püspök adományaiból a pusztai emberek építették vallásuk gyakorlásához. Érdekessége, hogy nem egy nagy település központjában, hanem a puszta közepén található. Istentiszteletek minden hónap első, harmadik és ötödik vasárnapján vannak. 

 

 Images: snagytanya.gifS Nagy-tanya (népi) - 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta tanya 50., hrsz.: 078/3.A műemlék tanya a Kiskunsági Nemzeti Park kezelésében áll.

 

 

 

 

Helyi védettségű épületek:

Images: romkattemp.gif

Római katolikus templom (Szent István templom, szecessziós; az elsű vasbeton szerkezetű, ipartörténeti műemlék) 1911. szeptember 8-án kezdték építeni, Györgyi Dénes budapesti építész tervei alapján. 1913. augusztus 20-án áldotta meg ünnepélyes keretek között Révész István kecskeméti prelátus-plébános. A templom neogót stílusban épült, Szent István tiszteletére.

 

 

 

 

Images: kerreftemp.gifReformátus templom (eklektikus) 1911-ben Gy. Papp József és Hunyadi István vállalkozók tervei és kivitelezése alapján épült. Címe: 6041 Kerekegyháza, Szent István tér 13. (hrsz: 727/1).

 

 

 

 

Images: kunpusztai_templom.gifKunpusztai református templom  Az ismertetőt lásd az országos védettségű műemlékek leírásában. Címe: 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta tanya (hrsz: 073/3).

 

 

 

 

Images: kunptemeto.gifKunpusztai temető (címe: 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta tanya, hrsz: 063/12)

 

 

 

Rendek Tanyamúzeum és Ökogazdaság Az ismertetőt lásd a múzeumok leírásában. Címe: 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta tanya 81., tulajdonosok: Rendek László és neje

Langó kápolna (Köztemetűben) A Langó család építette családi sírboltnak 1898-ban. A késűbbi évtizedekben ravatalozónak használták. Címe: 6041 Kerekegyháza, Jókai utca, hrsz: 1413.

André Emánuel síremléke (Köztemetűben) Címe: 6041 Kerekegyháza, Jókai utca, hrsz: 1413.

Herczegegyházi kápolna lelet A kunpusztai területen 1998-ban tárták fel a középkori Herczegegyháza nevű települést, amely már a bronzkorban is lakott hely volt. Tervek között szerepel egy szabadtéri régészeti múzeum létrehozása. Cím: 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta tanya, hrsz: 072/13.

Emlékművek:

Lány galambbal szobor (1980) - Kerekegyháza, Szent István tér
készítette: Balás Eszter szobrászművész 

I-II. világháború áldozataiért emlékmű (1992) - Kerekegyháza, Szent István tér
készítette: Paulkovics István 

II. világháború áldozatainak emlékoszlopa és kopjafái (2004) - Kerekegyháza, Köztemetű
készítette: Liszicsán Antal 

Köztéri alkotások:

Díszkút (1994) - Kerekegyháza, Szent István tér
készítette: Jona Gudvardardóttir és Probstner János

Oroszlánfejes ivókút (1996) - Kerekegyháza, Szent István tér 
készítette: Balás Eszter szobrászművész  

Ivókút (1997) - Kerekegyháza, Szent István tér
készítette: Dobány András 

Vörösmarty Mihály szobor (2000) - Kerekegyháza, Szent István tér
készítette: Acsa Szűcs István 

Milleneumi kopjafa (2000) - Kerekegyháza, Szent István tér
készítette: Székely György

Szökűkút (2003) - Kerekegyháza, Szent István tér 
készítette: P-SZER Kft. 

Múzeumok:

Rendek Tanyamúzeum és Ökogazdaság - 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 81., tel.: 76/710-962
Tulajdonos: Rendek László. 1995-ben megnyílt az elsű múzeum (a külterületi kunpusztai részen), mely a pusztai élet emlékeit, a hagyományos gazdálkodás eszközeit kívánja megűrizni és bemutatni az utókor számára. A tanyai épületegyüttest 15 ha föld veszi körül, amelyen a tulajdonosok teljes körű ökogazdálkodást folytatnak. Az ide látogató vendégek képet kaphatnak űseink szokásairól és belecsöppenhetnek mindennapi életükbe. A tanya 1997-ben elnyerte a "Tanyák értékei" I. díját, 1998-ban pedig a Henry Ford díj különdíját a népi kultúra megűrzéséért és a környezetvédű gazdálkodásért.

Helytörténeti gyűjtemény - 6041 Kerekegyháza, Szent István tér. 
2003. július 11-én Székelyné Kűrösi Ilona, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Múzeumi Szervezetének munkatársa ünnepélyes keretek között nyitotta meg a kerekegyházi helytörténeti gyűjteményt. A település története folyamán több alkalommal megsemmisült, lakóinak szorgalma mindannyiszor újjáteremtette azt. Ennek a lankadatlan munkának a tárgyi és írásos emlékeit gyűjtötte össze az önkormányzat és gyűjti ezután is. 

Magángyűjtemény:

Borbély Béláné magángyűjteménye - 6041 Kerekegyháza, Jókai u. 7., tel.:76/381-510. Több évtizedes gyűjtűmunka eredménye az a páratlan magángyűjtemény, amely a paraszti kultúra használati tárgyait (bútorok, porcelán használati tárgyak) hivatott bemutatni. Emellett a látogatók egy egyedülálló kűkristály-, és vallási kegytárgyakból álló gyűjteményt is megtekinthetnek.


2. Idegenforgalmi, turisztikai, természeti látnivalók, érdekességek, létesítmények:

Városunk határában húzódik a Kiskunsági Nemzeti Park. A homokbuckás, mozgóbuckás sziki mélyedéseivel ritka növény- és állatvilágával (árvalányhaj, homoki csenkesz, homoki báránypirosító, homoki rózsa, ugartyúk, szürke gém stb.) szép túrákra ad lehetűséget.

Ősborókás: Búhegy lankás buckáin a buckás homokvidék záró társulása, a borókás-fehérnyáras alakult ki, melyet "ősborókásnak" neveznek. Nagy részük másodlagos képződmény. Kialakulásukat az erdűirtás, a már megkötött futóhomok megindulása serkentette. Fennmaradásukhoz nagyban hozzájárult a legeltetés. A homoki fehérnyáras-borókások az egyik legmagyarabb vegetációtípust képviselik a bennszülött növény- és állatfajok nagy száma miatt. 

Kondor-tó egy része Kerekegyháza külterületén Kunpusztán található. A térség legnagyobb szikes tava 1983-ban száradt ki, majd 1999-ben átmenetileg ismét vizes élűhellyé alakult.

Madárvárta: a Kondor-tó partján helyezkedik el. A telepen madármegfigyelést, védett madarak szaporítását végzik. Lehetőség van fiatalok nyári táborozására is. 

Puszta: a pusztán többféle társulás tudott kialakulni a táj, a mikroklíma, a talaj változásától függűen. A homoki legelű többféle változata található meg:
- csillagpázsitos homoki legelő,
- réti-csenkeszes homoki legelő,
- kékperjés homoki legelő.

No result.

Pályázatok

Kapcsolat

Központi elérhetőség:

Telefon:  +36 76 / 546 - 040

Cím: 6041 Kerekegyháza Fő út 47/a.,

 

E-mail: kerpolhi@kerekegyhaza.hu

Kerekegyházi értékeink

khazi ertekeink borito

Köszöntő

Kerekegyháza Város Polgármestere

Polgármesteri köszöntő

Kerekegyháza Város Önkormányzata és polgárai nevében tisztelettel köszöntöm Önt városunk honlapján.

Dr. Kelemen Márk
polgármester

Közelegő események

No event to display

Kalendárium

 

 
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Keresés

Megújitott tartalmak