leader logo kerekegyhazaA Vidékfejlesztési Program keretén belül, a Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület-Helyi fejlesztések támogatása projekt keretében a Településünk Fejlődéséért Alapítvány 1 999 998 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Kerekegyháza Város Önkormányzata a Településünk Fejlődéséért Alapítvánnyal szoros együttműködésben valósítja meg minden évben a hagyományőrző szüreti fesztivált, a KerekFesztet, melynek „kis színpad" költségei 2023. évben jelen pályázati forrásból kerültek finanszírozásra.

Szüreti felvonulást, mulatságot sok helyen rendeznek, hiszen a szüret ma is és régen is többet jelentett munkánál az embereknek, családoknak. Több százéves hagyományról van szó, ami mindig is ünnepet jelentett. Számos népszokás alakult köré, melyeket a mai napig megtartanak országszerte. E népszokás része a magyar kultúrának, értéket közvetít, hagyományt őriz és ápol. Minden településnek, közösségnek megvannak a saját ünnepeik, rendezvényeik, melyek fontosak az ott élők számára.

Településünkön 1979-ben, tehát 44 évvel ezelőtt szervezték meg először a szürethez kapcsolódóan a lovas felvonulást és szüreti bált csőszpárokkal, bírópárral, amely azóta is a legjelentősebb és várva várt eseménye az itt élőknek. Ilyenkor összegyűlnek a családok, baráti társaságok, hazalátogatnak a távolban élő rokonok, ismerősök is. A felvonulásra a környező településekről, városokból több csikós, lovas, hagyományőrző csoport családi és baráti társaságok érkeznek, akik feldíszített kocsikkal, lovakkal vonulnak végig a város utcáin.

A rendezvény évek óta hozzájárul, erősíti az együvé tartozás érzését, a helyi identitást is. Átlagos résztvevői szám, vendégszám: mintegy 3000-5000 ember. A rendezvény keretében a meghívott fellépők mellett a település civil szervezetei, intézményei (óvoda, bölcsőde, ifjúsági klub) kitelepülnek egésznapra 1-1 sátorba, ahol egésznap programokkal várják a részvevőket. Nagy sikerrel kerül megrendezésre minden évben a „Tojásfutam", amelynek helyszínei, teljesítendő feladatai körbevezetik a gyermekeket a rendezvényen.

A meghívott fellépők koncertekkel szórakoztatják a lakosságot, akik egymást követve lépnek fel a két színpadon, illetve a kisebbik színpadon a település civil szervezetei, táncosai, énekklubjai is fellépnek. Kerekegyháza történelmének 700. évfordulóját ünnepli 2023-ban, hiszen első írásos emléke 1323-ra datálható. Ezen ünnep volt idén a hívószava és tematikájának alapja a hagyományos és egyben legnagyobb helyi fesztiválnak, a KerekFesztnek. A térség egyik kiemelkedő rendezvényére idén is több ezer látogató volt kíváncsi, mely során egyszerre keverednek az alapokig visszanyúló, alföldi falukra jellemző néphagyományok és a fejlődő kisvárosra jellemző könnyűzenei programok.

Idén 2023. szeptember 15-17. között rendezte meg az Önkormányzat az Alapítvánnyal karöltve ezt a nagyszabású eseményt, melyhez nagyban hozzájárult jelen pályázati támogatás is. A rendezvény megvalósításának helyszíne: A város központja a Szent István tér, mely magában foglalja a templomkertet, mely a Tojásfutam helyszíne, a nagyszínpad helyét biztosító központi kereszteződést, a Művelődési Ház előtti teret, az Egészségügyi intézmények előtti parkot, valamint kísérőprogramként kihelyezett vidámparknak helyet biztosító játszóteret.

A rendezvény hagyományőrző tevékenysége, a közös múlt megismertetése, a vidéki élet elfogadtatása nagyban hozzájárul a helyi közösség kialakításához, az együvé tartozáshoz, amely segíti, hogy csökkenjen az elvándorlás is, a helyi identitás erősítéséhez, a térség természeti értékeinek megőrzéséhez. A környező településről idelátogató vendégek számára vonzóvá teszi a települést, ez elősegíti az idetelepülést.

A nyilvánosság biztosítása megvalósult a rendezvény meghívóján feltüntetett pályázati logókkal, melyet az önkormányzat facebook oldalán is közzétettek, a rendezvényen Kerekegyháza polgármestere élő szóban is köszönetet mondott a támogatóknak. Ezen felül a beszámoló megtalálható a város honlapján is.

Kerekegyháza, 2023.09.30.

Forgó Ferenc
kuratóriumi tag

további pályázatok

Pályázatok

Kapcsolat

Központi elérhetőség:

Telefon:  +36 76 / 546 - 040

Cím: 6041 Kerekegyháza Fő út 47/a.,

 

E-mail: kerpolhi@kerekegyhaza.hu

Kerekegyházi értékeink

khazi ertekeink borito

Köszöntő

Kerekegyháza Város Polgármestere

Polgármesteri köszöntő

Kerekegyháza Város Önkormányzata és polgárai nevében tisztelettel köszöntöm Önt városunk honlapján.

Dr. Kelemen Márk
polgármester

Közelegő események

No event to display

Kalendárium

 

 
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Keresés

Megújitott tartalmak