dtkh logo 2024Napjaink egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívása, hogy az elektromos hulladék mennyisége világszerte évről évre egyre aggasztóbb mértékben növekszik. Pedig különösen fontos, hogy az e-hulladékokat szelektíven gyűjtsük és minél nagyobb mértékben hasznosítsuk, mivel a kommunális szemétbe kerülve károsíthatják az egészségünket és a környezetünket.

Egy friss jelentés szerint egy év alatt, 2022-ben már 62 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett a Földön, ez 82 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest.

Éves összevetésben minden évben 2,6 millió tonnával több e-hulladék keletkezik és ha ez így folytatódik, az elektromos hulladék mennyisége 2030-ra elérheti a 82 millió tonnát.

Az e-hulladék bővülésének számos oka van, például az emelkedő fogyasztás, de ott van mögötte a termékek egyre alacsonyabb élettartama is. Kezelése és újrahasznosítása különösen a fejlődő országokban jelent komoly problémát, szakértők szerint azonban az egész világ vesztésre áll az elektromos hulladék elleni küzdelemben. Ezeket a termékeke  ugyanis gyakran nehéz – vagy nem kifizetődő – megjavítani, így nagyon könnyen hulladékká válnak. A globális hulladéktermelés pedig egyre nagyobb lesz, miután az e hulladékhegyek gyorsabban növekednek annál, minthogy azt követni tudnák az újrahasznosítási erőfeszítések. Ugyanakkor az e-hulladékhegy nagy nyereséggel hasznosítható nyersanyagforrás is. Pazarlás tehát, hogy az e-hulladék túlnyomó többségét nem kezelik megfelelően, hanem a szeméttelepre kerül. 
A kisebb készülékeket, mint például a mobiltelefont vagy az elektromos fogkefét sokan a legtermészetesebb módon egyszerűen kidobják a többi hulladékkal együtt. Magyarországon a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. adatai alapján évente körülbelül 100 ezer tonna elektronikai hulladék
keletkezik, ennek legnagyobb része azonban sajnos a kommunális hulladékok közé kerül. 

Pedig 2023. július 1-jétől immár bármelyik hulladékudvar szolgáltatásait igénybevehetik a magánszemélyek Magyarországon lakcímkártyájuk felmutatásával. Ne a kukába dobjuk hát az e-hulladékokat! Gyűjtsük szelektíven, majd a kijelölt hulladékudvarokban vagy műszaki áruházakban adjuk le az elromlott vagy régi háztartási kis- és nagygépeket, elektronikai termékeket, a lemerült elemeket és a kiégett izzókat. Az ezeket fogadó hulladékudvarokról, és a leadható napi, illetve éves hulladékmennyiségekről társaságunk, valamint a MOHU MOL Zrt. weboldalán is tájékozódni lehet.

Ne feledjük: közös érdekünk, hogy e hulladéktípusnak is növeljük a visszagyűjtési és az újrafeldolgozási arányát!

Jó olvasást kívánok!

Agatics Roland
DTKH ügyvezető

A teljes hírmondó itt olvasható! (.Pdf)

Pályázatok

Kapcsolat

Központi elérhetőség:

Telefon:  +36 76 / 546 - 040

Cím: 6041 Kerekegyháza Fő út 47/a.,

 

E-mail: kerpolhi@kerekegyhaza.hu

Kerekegyházi értékeink

khazi ertekeink borito

Köszöntő

Kerekegyháza Város Polgármestere

Polgármesteri köszöntő

Kerekegyháza Város Önkormányzata és polgárai nevében tisztelettel köszöntöm Önt városunk honlapján.

Dr. Kelemen Márk
polgármester

Közelegő események

No event to display

Kalendárium

 

 
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Keresés

Megújitott tartalmak